Typologie(ën)

appartementsgebouw

Ontwerper(s)

Stijlen

naoorlogs modernisme

Inventaris(sen)

  • Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed 1939-1999 (ULB)
  • Het monumentale erfgoed van België. Jette - historische kern (DPC-DCE - 2020-2023)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2022-2023

id

Urban : 41635
lees meer

Beschrijving

Residentie Trianon. Geheel van twee appartementsgebouwen met op de Smet de Naeyerlaan commerciële benedenverdieping, in naoorlogs modernistische stijl, 1967.

Gevels in witte baksteen op hardstenen plint. Brede vensterregistersDoorlopende horizontale aaneenschakeling van vensters. met betonnen lateien. Verschillende borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. met uitgewassen betonpanelen.

De Smet de Naeyerlaan nr. 52-54-56 Twee aan de straathoek in elkaar hakende blokvormige volumes. Opstand van zeven bouwlagen, eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) langs de Edouard Faesstraat met vier bouwlagen, geheel onder plat dak. Balkons met ijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. in eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. en laatste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Garagepoorten langs de zijgevel en in de laatste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Verschillende ingangen naar de appartementswoningen.

Edouard Faesstraat nr. 21 Opstand van vier bouwlagen onder plat dak. Drie garagepoorten en ingangsdeur.

Bronnen

Archieven
GAJ/DS J4241 (1967).